Susu kambing yg cair mestilah di simpan pada suhu 0⁰ C ke 4⁰ C dlm peti ais. Jika perlu sejukbeku seelok2nya guna dlm masa sebulan, 3 ke 6 bulan pun boleh tapi kualiti susu kambing tersebut akan menurun. Susu kambing akan beku pada 0⁰ C tapi kebiasaaannya saya sejukbekukan pada -15 ⁰ C ke -20 ⁰ C. Saya beli thermostat ni di Ace Hardware, rm9.70 satu bagi menentukan suhu adalah dalam lingkungan tersebut sebab tak semua chiller atau freezer ada bacaan suhu.
Untuk delivery saya hantar dalam keadaan beku tapi bergantung jugak waktu terima. Bila terima dekat2 tengahari kemungkinan susu tu dah ada yg cair2 sikit. Bila terima tu, saya cadangkan disejukbekukan cepat2 kecuali sebotol dua untuk diminum terus biar lah kat luar atau dalam fridge bahagian bukan sejukbeku.
No comments:
Post a Comment